Thursday, June 4, 2009

4 Flat

mmg susah bila belajar tinggi2.. lagi tinggi belajar.. lagi terasa tekanannya terhadap diri.. persaingan dan juga masing2 mengejar keputusan yang lebih baik demi untuk bekalan masa hadapan..
suasananya dan keadaannya sentiasa sama walaupun hanya sedikit yang berbeza..
ia membuatkan aku teringatkan perkara2 lalu..
jika dimasa kita kecik dahulu mungin kita akan berjumpa dengan pak cik dan mak cik kita ataupun dengan jiran kita.. dan soalan yang mungkin kelur dari mulut mereka spt.. "eh.. dah besaq no..? skolah dajah brapa dah lani..? dan soalan yang paling aku akan igt sekali.. "kat skola dok dapat no berapa..? soalan ni yg paling pemes dan akan aku igt sampai bila2.. tak kira sapa pun yg aku jmpa boleh dikatakan.. soalan ini la yg kerap kali akan ditnya..
lepas tu kita akan meningkat dewasa masuk skola menengah dan keputusan PMR atau pun SPM kita akan sering kali menjadi pertnyaan orang2 yg menegur kita tak kira sesiapa pon..
mmg la nak berama mesra.. mcm la takda soalan lain dah nak tnya.. mgkin arus globalisasi yg mennyebabkan taraf pendidikan seseorang itu diukur dan pemikiran orang2 pada hari ini lebih memandang pendidikan sesorang itu..
selepas abis blajar skolah menengah pula kita akan mungkin akan terbiasa dengan soalan2 "blajaq lagi ka..? blajaq kat mana lani..? berapa taun lagi..?
tak pun kalau masuk tingkatan enam.. "blajaq kat skolah mana..? malah nama sekolah juga akan menjadi persoalan didalam otak mereka.. tambah aku yg dari sekolah yang dianggap sekolah budak2 nakai.. smua akan bertanya.. "o.. situ ada form six ka..? awat tak p skolah lain..?
mcm la sekolah tu yang menentukan segala2.. ssemuanya atas usaha sendiri.. huhu..
mungkin nampak mengarut sikit apa yang aku tulis pada kali ini.. tapi entah la kenapa aku bersindirian dan terpikir pasal perkara ini.. tekanan blajaq tinggi2 org kata mula terasa akibat kejatuhan 'pointer' yg agak mendadak semester ini yang telah mencengkam jiwa dan raga..
tekanan juga terasa bila kawan2 mula akan bertanya "hg dapat brapa sem ni..?"
dan mungkin tertekan lagi bila memikirkan masa depan diri sendiri..
huhu.. mungkin kita tak dapat lari dari semua ini sepanjang hidup kita.. tapi apa pun yang jadi..
hidup tetap mesti diteruskan.. huhu..

1 comment:

tYrOx said...

tinggi pointer bkn tanda berjaya..